Mobile Game Review: Assassin's Creed: Rebellion

Door Wom op zondag 24 mei 2020 15:27 - Reacties (1)
Categorieën: Mobile Games, Role-Playing, Views: 2.271

Het is voor ontwikkelaars en uitgevers natuurlijk aantrekkelijk om te cashen op een bekende naam. Assassin's Creed is één van de meest bekende game-series op de consoles, waar al vele miljoenen van over de toonbank zijn gevlogen. Met Assassin's Creed: Rebellion brengt Ubisoft de reeks naar je mobiel. Is het een eenvoudige cash-grab of is het ook daadwerkelijk leuk om te spelen?

Liever gameplay zien? Klik dan op de video hier onder.Ontwikkelaar Behaviour Interactive, die je misschien kent van Fallout Shelter, heeft er lang over gedaan om de game te krijgen waar het nu is. Nadat de game al halverwege 2017 verscheen is pas recent, na een grote update, de game echt 'af' te noemen. Mocht je dus al eens eerder Assassin's Creed: Rebellion op je telefoon hebben gehad, kan het raadzaam zijn om toch even verder te lezen.

De opzet is die van een 2D turn-based stealth-game. Je moet zo ongezien mogelijk je tegenstanders uitschakelen, waarbij het vechten gebeurd volgens een klassiek turn-based principe. Dit alles speelt zich af tijdens de Spaanse renaissance waarbij je strijdt tegen de Spaanse inquisitie.

Iedere missie start met het samenstellen van je team. Je kiest drie assassins, die ieder hun eigen karakteristieken hebben. Deze hebben ieder hun eigen acties waarmee je tegenstanders kunt uitschakelen. Niet iedere actie is even effectief tegen elke tegenstander, dus de keuzes die je maakt kunnen belangrijk zijn in het verdere verloop van je missie.

Iets wat echter nieuw zal zijn voor mensen die deze game in een vroeg stadium probeerden: je kunt nu ook kiezen voor autoplay. Je kiest je team en laat de game zelf proberen of de missie uit te spelen is. Waar dit naar mijn idee zeker niet een aan te raden optie is, kan ik mij voorstellen dat spelers die echt grinden om alle karakters vrij te spelen hier wel voor kiezen. Een van de onderliggende doelen is namelijk alle assassins vrij te spelen, iets wat met autoplay sneller te doen is. Op deze manier krijgt de game wel een vleugje gameplay zoals je die kent van al die idle games. Gelukkig is het echter niet verplicht.

Naast het vrijspelen van alle assissins zul je ook de ruimtes waar je in verblijft moeten opgraden. De kamers waar je karakters verblijven geven de mogelijkheid om nieuwe wapens en andere items te craften. Dit is weer nodig voor latere missies, waarbij bepaalde items zeker van pas zullen komen.

Wanneer je net begint met spelen zal er dan ook redelijk wat op je af komen. Want het verzamelen van grondstoffen gebeurd niet enkel via de missies die bij het verhaal horen. Via special events en aparte zij-missies kun je ook grondstoffen verkrijgen, die je weer zullen helpen bij de hoofdmissies. Dit brengt wel wat variatie in de missies zelf, maar het kan soms nogal een puzzel zijn om de juiste grondstoffen te vinden voor een item dat je wilt craften.

Echter zal dit gedeelte van het spel steeds sneller gaan, waardoor je vlot in level omhoog kunt en je gear kunt upgraden. Dit brengt dan ook direct steeds brutere moves met zich mee. Want ondanks het wat vriendelijke uiterlijk, zijn er zeer brute manieren vrij te spelen op je tegenstanders af te maken. Voor mij persoonlijk wat hier wel de grootste drijfveer achter om AC: Rebellion op te starten. Je wilt toch weer zien welke moves het volgende vrij te spelen karakter heeft.

Conclusie

Dat dit geen directe poort is van de games die je kent van de consoles mag duidelijk zijn. Assassin's Creed doet wat je mag verwachten van een gratis te spelen mobiele game. De gameplay zelf is eenvoudig. Maar het tactische element en de vrij te spelen content brengen wel variatie in datgene wat je kunt doen. Je breidt je 'basis' uit met gevonden items die je weer sterker maken. Het is een klassiek concept, wat ook in een 2D stealth-game blijkt te werken.

Fans van de AC-reeks kunnen zich in ieder geval prima vermaken met dit tussendoortje, totdat AC: Valhalla uitkomt dan toch.

Android: https://play.google.com/s...id=com.ubisoft.accovenant
iOS: https://apps.apple.com/ph...ed-rebellion/id1164056434

Mobile Game Review: Alto's Odyssey

Door Wom op zondag 17 mei 2020 11:08 - Reacties (1)
Categorieën: Endless Runner, Mobile Games, Views: 1.696

Hoe bouw je verder op een eerste succesvolle game? Meer van het zelfde of juist wat grotere veranderingen? De ontwikkelaars achter Alto's Adventure hadden een groot succes te pakken, met vele miljoenen downloads. Op het eerste gezicht lijkt de opvolger Alto's Odyssey meer van hetzelfde, blijft dat ook zo?

Liever gameplay zien? Klik dan op de video hier onder.Wanneer je net als ik het eerste deel veel gespeeld hebt, zullen de eerste minuten met dit tweede deel heel vertrouwd overkomen. De sneeuw en het snowboard zijn ingeruild voor zand en het bijbehorende sandboard. Door het succesvol uitvoeren van backflips en sprongen, zul je steeds meer tempo krijgen om zo nog grotere stunts te maken. Zeker op hogere snelheid zal je timing steeds belangrijker worden.

Het eerste deel van Alto's avontuur viel op door de fraaie presentatie. Deze vorm van endless runners kennen we al langer, maar ontwikkelaar Snowman wist een mooie atmosfeer te scheppen. Iets wat ze in dit tweede deel wederom is gelukt. Het gevoel van avontuur wordt extra versterkt door de sfeer, die ergens wat doet denken aan Prince of Persia. Waar het boarden door een woestijn misschien in eerste instantie niet veel afwisseling kan brengen, is dat echter zeker wel gelukt. De stormen en de invallende nacht dragen hier ook zeker aan bij.

Waar Alto's Odyssey anders is dan zijn voorganger, zit hem vooral in de manier waarop je de trucjes aan elkaar kunt koppelen. De omgeving speelt hier een grotere rol bij dan in het eerste deel, maar ik zal dit niet helemaal uit de doeken doen. Want een stuk van het spelplezier komt voort uit de ontdekkingen die je op dit vlak doet. Er zijn in ieder geval meer mogelijkheden om stunts aan elkaar te koppelen en je snelheid te behouden.

De snelheid die je kan opbouwen en de kunde in het doen van backflips verschilt per karakter. Waar hoofdpersoon Alto vlot snelheid kan opbouwen, is Maya behendiger in de backflips. Na een paar spelsessies zul je merken wat voor jezelf het fijnste speelt. In mijn gevoel was de keuze voor Maya een overduidelijke, zeker in het begin. Naarmate je progressie maakt, komen andere karakters vrij met weer hun unieke eigenschappen. Het is raadzaam te proberen welke het beste bij jou past, want het veranderd de manier van spelen best wel wat.

De progressie binnen Alto's Odyssey gaat wel vrij traag. Dit kan een beetje frustrerend werken, omdat je een aantal toffe zaken kunt unlocken. Zo is er een wingsuit, die veel toevoegt aan de gameplay. Maar je zult flink wat uurtjes moeten spelen om genoeg munten te hebben verzameld hier voor. Er zijn 180 doelen die je moet behalen om munten te verdienen. Je zult het grootste gedeelte al gehaald hebben wanneer je eindelijk die wingsuit unlocked. Veel games zullen al eerder afgehaakt hebben, wat erg jammer is.

Toch moet gezegd worden dat door de manier van progressie maken, je wel blijft spelen. Er worden regelmatig nieuwe elementen geïntroduceerd, die echt wat toevoegen. Daarnaast is het een fraaie game om te zien én te horen. Ik zou je aan willen raden om met headphones te spelen, want dit voegt zeker wat toe aan de beleving.

Conclusie

Was je fan van het eerste deel? Dan is Alto's Odyssey een no-brainer. De nieuwe toevoegingen brengen echt wat nieuws en de andere setting is misschien nog wel meer sfeervol dan die uit het eerste deel. Wanneer je het eerste avontuur niet kent, zul je met dit tweede avontuur een fraaie en lang speelbare endless runner vinden. Het is jammer dat de progressie wat langzaam gaat, want Alto's Odyssey wordt steeds leuker om te spelen. Dus eentje voor de doorzetters eigenlijk.

Daarmee doet deze game wat je van een opvolger mag verwachten. Het voegt wat toe, het bouwt op wat al goed was en zorgt voor een soortgelijke ervaring. En gezien de vele miljoenen downloads van het eerste deel, is dat geen slechte keuze.

Android: https://play.google.com/s...m.noodlecake.altosodyssey
iOS: https://apps.apple.com/app/altos-odyssey/id1182456409

Mobile Game Review: Juicy Realm

Door Wom op zondag 10 mei 2020 14:15 - Reacties (0)
Categorieën: Mobile Games, Shooter, Views: 1.951

Wanneer het aankomt op vreemde achtergrondverhalen kan Juicy Realm zijn steentje wel bijdragen. Want gemuteerd fruit wat de wereld heeft overgenomen ben ik volgens mij nog niet eerder tegen gekomen. Samen met je groep vrienden is het aan jou om die avocado's en ananassen eens een lesje te leren. Eerst kon dit alleen op de Nintendo Switch, maar inmiddels is Juicy Realm ook uit voor alle fruithaters op Android en iOS.

Liever gameplay zien? Klik dan op de video hier onder.Deze game van ontwikkelaar X.D. Network is een zogeheten roque-like. Een belangrijk deel van de gameplay ligt in het verkennen van andere gebieden, om daar eventueel op een later moment terug te komen. Mix dit met een vleugje twin-stick-shooter gevoel en je heb een aardig beeld wat voor game dit is.

Zoals wel vaker begin je met het kiezen van een karakter. Ieder karakter heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en speciale moves. Gaandeweg kun je meer karakters vrijspelen, maar met de basiskarakters kun je al prima eentje kiezen die bij je speelstijl hoort. Mijn keuze viel eigenlijk elke keer terug op karakters met meer health, zodat ik wat ruwer door de levels heen kon gaan.

Ook hebben de karakters verschillende wapens. Staar jezelf hier niet blind op, want al snel zul je al spelende andere wapens verzamelen. Wanneer je echter melee wapens vind kun je deze het beste links laten liggen. De kracht van de game schuilt meer in de geweren, zeker wanneer je twee geweren tegelijkertijd gebruikt om zo het vijandige fruit neer te maaien.

Naast de normale vijanden zul je ook met regelmaat eindbazen tegenkomen. Deze bieden flink wat weerstand en zullen je snel naar hun zwakheden laten zoeken. De manier waarop deze verslagen moeten worden is met afwisseling gedaan, wat er voor zorgt dat er wat meer uitdagen is als enkel rondjes rond de eindbaas te draaien al schietende.

Waar de Switch-release ook multiplayer heeft (en dus co-op) is op iOS en Android enkel de solo-modus beschikbaar. Toch hoef je niet helemaal alleen aan de slag, want je kunt een huisdier kopen in de winkels die je tegenkomt. Ieder dier heeft weer een eigen soort aanval en ze zijn eigenlijk een leukere toevoeging dat je zou verwachten.

Wel zorgen ze voor wat extra chaos. Af en toe had ik wat moeite om goed te kunnen zien wat er nu precies aan de hand was. De grafische stijl doet denken aan de beste titels uit het 16-BIT tijdperk, maar het was soms even zoeken om te zien waar je nu precies op aan het schieten was. Nu gebruikt Juicy Realm een vorm van auto-aim, zodat dit nooit een groot probleem geeft. Maar het kan met momenten wel wat aan de chaotische en drukke kant zijn.

Wel moet ik dikke pluspunten geven voor de hoeveelheid content die deze game biedt. Want deze zit echt bomvol met zaken die je kunt unlocken. Er komen geen loot-boxes aan te pas, enkel de munten die je verdiend met het neerschieten van je vijanden. Nieuwe karakters, wapens, upgrades, alles is in grote getalen vrij te spelen.

Conclusie

Geholpen door een prima werkende touchscreen besturing, zul je al snel vele soort vijanden het loodje laten leggen. Er is veel te ontdekken en de afwisselende eindbazen zorgen er voor dat je steeds een nieuwe uitdaging krijgt. Waar we soms wat moeite hadden om de chaotische actie, wat ook wel deels bij een titel als deze hoort, waren we ondertussen wel bezig om uit te vinden welk wapen we nog konden vrijspelen of upgraden. Spreekt een actievolle en kleurrijke roque-like jou wel aan? Dan is het downloaden van Juicy Realm de spreekwoordelijke kers op de taart!

Android: https://play.google.com/s...acecan.juicyrealm.android
iOS: https://apps.apple.com/us/app/juicy-realm/id1453808408
Switch: https://www.nintendo.com/games/detail/juicy-realm-switch/

Mobile Game Review: Mekorama

Door Wom op zondag 3 mei 2020 11:42 - Reacties (7)
Categorieën: Mobile Games, Puzzle, Views: 2.399

Zowel in de App Store als in de Play Store vind je games van zowel grote als kleine ontwikkelaars. Mekorama valt in de categorie games die gemaakt zijn door één persoon. Achter de studionaam Odd Bot Out schuilt maar één persoon namelijk. Maar al snel merk je dat deze puzzelgame meer is dan het zoveelste zolderkamerprojectje.

Liever gameplay zien? Klik dan op de video hier onder.De opzet van Mekorama is simpel: je moet een robot helpen om terug thuis te komen. Ieder level schotelt een diorama voor, die je in alle richtingen kunt draaien. Door beweegbare blokken aan te passen kun je een pad creeren, zodat je robot naar de uitgang kan lopen.

Ieder level bevat zijn eigen mechanisme wat je moet leren. De eerste levels die je speelt passen maar een enkel mechanisme toe, maar gaandeweg zul je steeds meer zaken moeten combineren. De diorama's worden steeds ingewikkelder en je zult creatief uit de hoek moeten komen om het doolhof te doorgronden.

Dit alles doet erg denken aan Monument Valley, een andere 3D puzzlegame die een soortgelijke gameplay kent. Ook de sfeer in de game zelf doet daar wat aan denken. Er heerst een bepaalde kalme en rustige sfeer in Mekorama. De uitstraling is industrieel, maar door het kleurgebruik komt dit alles toch zeer vriendelijk over. Zelfs de manier waarop de game geanimeerd is lijkt wel een rustgevende factor te zijn. Wat mij betreft zeer passend bij een puzzelgame die, zeker in de latere levels, je hersenen flink zal doen kraken.

De besturing is simpel van opzet. Je klikt op het blokje waar je de robot naartoe wil sturen. Het kostte is echter af en toe wel moeite om het juiste blokje aan te klikken. Zeker in de wat complexere levels zaten we wel eens mis. Overigens is er dan geen man overboord, want als de route niet te bewandelen is, zal onze robot simpelweg geen stap verzetten.

Mekorama bevat een level-editor. Met modulaire componenten kun je zelf een level maken, op een manier die lijkt op hoe je Minecraft speelt. Hierdoor zijn er letterlijk duizenden levels inmiddels te spelen. Deze kun je terugvinden op het forum van Mekorama, waar je ook handleidingen kunt vinden over hoe je zelf levels kunt maken. Dit zorgt er voor dat de spelduur flink verlengd wordt.

Hoewel dit al een zeer sympathieke feature is, blijft het daar niet bij. Want Mekorama is ondanks de lange speelduur volledig gratis te spelen. De ontwikkelaar heeft er voor gekozen om spelers zelf te laten kiezen wat ze over hebben voor deze game. Een frisse wind in een wereld vol IAP en verplichte advertenties. En gek genoeg past het ook weer bij het gehele gevoel wat je van deze game krijgt.


Conclusie

Waar ik een eenvoudige clone van Monument Valley verwachtte, kreeg ik een puzzelgame die op alle gebieden tot de top in de App Store behoort. Het heeft een sympathieke eigen uitstraling, de levels bieden (na de eenvoudige eerste levels) een echte uitdaging en door het kunnen importeren van nieuwe levels is de speelduur enorm. Dan kunnen we het af-en-toe verkeerd selecteren van een blokje wel door de vingers zien.

Android: https://play.google.com/s...=com.martinmagni.mekorama
iOS: https://apps.apple.com/us/app/mekorama/id1079464948

Meer info: https://www.mekorama.com/

Mobile Game Review: Oddmar

Door Wom op zondag 26 april 2020 16:30 - Reacties (0)
Categorieën: Mobile Games, Platformer, Views: 2.389

Wat de link is tussen vikingen en paddestoelen? Voordat ze ten strijde trokken aten ze deze als een stimulant om zo strijdbaarder te zijn in gevechten. In veel gerechten die vikingen aten werden paddestoelen verwerkt. Maar of ze ooit als een soort magische trampoline zijn gebruikt, dat is echter maar de vraag. Maar in Oddmar, een platformgame van Mobge, zul je dit tafereel meer dan eens voorbij zien komen. En het stopt daar niet met de verrassingen.

Liever gameplay zien? Klik dan op de video hier onder.Games voor Android en iOS komen in vele soorten en maten. Maar de gepolijste presentatie die Oddmar op je scherm tovert kom je echter maar weinig tegen. Het artwork en de animaties kunnen zich meten met games van grote studios. De manier waarop het verhaal verteld wordt en de vele kleine details die in de spelwereld te zien zijn, laten direct zien dat dit geen haastklus was. Een eerste indruk doet vaak veel, in het geval van Oddmar werkt het in ieder geval veelbelovend.

Achter het fraaie uiterlijk vind je echter een wat luie en zwaarlijvige viking, die niet direct het respect van zijn dorpsgenoten geniet. Waar je bij vikingen vaak een wat geromantiseerd beeld hebt, is de naamgever van deze platformgame eerder het tegenovergestelde. Toch blijkt tijdens de fraaie cutscenes, waarin het verhaal verteld wordt, dat onze hoofdrolspeler een streepje voor heeft bij de goden. Maar om die belofte waar te maken zal hij wel van zijn luie kont moeten komen. Want enkel vikingen die een daadwerkelijke bijdrage leveren kunnen natuurlijk in Valhalla terechtkomen. Het grootste doel voor elke viking. Wanneer alle andere dorpelingen plotsklaps verdwijnen, is het aan jou als speler om dus te laten zien wat de goden al veel langer in jou zien.

Na de inleiding in het verhaal beschik je over de magische kracht om paddestoelen te laten verschijnen, om daarmee hoger te kunnen springen dan ooit iemand anders heeft kunnen doen. Deze magische paddestoelen zijn een groot onderdeel van de gameplay. Hierdoor kun je namelijk plaatsen bereiken die voor je dorpsgenoten onbereikbaar zijn. Naast je vertrouwde bijl kun je hier mee vijanden verslaan. Spring op hun hoofd of hak ze doormidden, de keuze is aan jou.

Het verhaal brengt je langs fraai ontworpen levels, die plaatsvinden in donkere bossen en charmante dorpjes aan de kustlijn. Met elk level wordt ook een nieuw onderdeel aan de gameplay toegevoegd, zodat je telkens wat meer vaardigheden krijgt, die je kunt toepassen in levels. Deze kleine toevoegingen maken dat elk level interessant is, zonder dat je echt herhalende gameplay voorgeschoteld krijgt. Bedenk hierbij dat je enorm veel kleine details kunt ontdekken in de levels, waardoor je stiekemen langer aan het spelen bent dan je in de gaten hebt.

De speelduur is sowieso meer dan prima in orde voor een mobiele platformer. Er worden geen luie trucjes uitgehaald om de spelduur te verlengen en de moeilijkheidsgraad van de levels stijgt prima mee met je groeiende ervaring. Het gevecht met de eindbaas hield mij al zeker een uurtje bezig, maar dat kan ook deels komen door mijn gebrek aan vaardigheden natuurlijk.


Conclusie

Het is lastig om een negatief punt te vinden bij een game als Oddmar. Er is veel aandacht aan deze game besteedt, waardoor deze platformer eigenlijk net zo fijn speelt als dat hij er uit ziet. Platformgames bestuurd met touchcontrols wil nog wel eens een minpuntje zijn, maar gezien het gemak waarmee ik onze anti-held door de levels liet springen kan ik niet zeggen dat dit mij maar ook enigsinds in de weg heeft gezeten. Zijn games als Ori, Rayman of Jazz Jackrabbit jouw ding, dan moet je zeker Oddmar proberen. Aanrader wat mij betreft, het zou mij niet verrassen als we deze game (of mogelijke opvolger) op de consoles terug gaan zien.

Android: https://play.google.com/s...tails?id=com.mobge.Oddmar
iOS: https://apps.apple.com/nl/app/oddmar/id1247397901
Nintendo Switch: https://www.nintendo.nl/G...tware/Oddmar-1726121.html